انواع پروانه پمپ آب

در حال حاضر انواع پروانه پمپ آب در بازار وجود دارند که با توجه به نیاز خود می‌توانید مورد مناسب را انتخاب کنید. هر کدام از انواع پروانه پمپ آب دارای ویژگی‌هایی است که ممکن است متفاوت با سایر مدل‌ها باشد. در واقع عملکرد پمپ و سیستم داخلی آن بسیار تحت تاثیر پروانه آن قرار دارد زیرا نقش این قطعه انتقال انرژی از موتور پمپ به سیال موجود در آن است. لذا انواع پروانه پمپ آب از متریالی ساخته می‌شود که به علت تماس مستقیم با مایعات ضد زنگ باشد و مقاومت بالایی نیز داشته باشد. در ایران جهش درباره انواع پروانه پمپ آب اطلاعاتی را به شما ارائه می‌دهیم تا به تمام سوالات شما پاسخ داده شود.

 آشنایی با پروانه پمپ 

پروانه‌های پمپ آب، قطعاتی هستند چرخنده و دوار که انرژی را از موتور پمپ به سیال مورد استفاده در آن، انتقال می‌دهند. در واقع انواع پروانه در پمپ آب، تشکیل شده از تعدادی پره هستند که از قسمت باز و ورودی آن بخش مرکزی یا چشم آن، به سمت خارج می‌رود. هنگام چرخش پروانه نیرویی تولید می‌شود که سیال موجود در سیستم پمپ را از محفظه به محل تخلیه هدایت می‌کند. انواع پروانه‌ پمپ‌ آب، دارای یک روپوش هستند که در قسمت پشتی آن قرار دارد. بخش دیگر انواع پروانه پمپ آب، تیغه‌های آن‌ها هستند که ارتفاع‌شان مشخص کننده کاربرد هر نوع پروانه است. در واقع اندازه‌ پروانه به قطر این تیغه‌ها بستگی دارد. 

پروانه پمپ

کاربردهای پروانه پمپ آب 

پمپ آب موتوری است که برای تخلیه و هدایت انواع مایعات در موارد مختلف بسیار پرکاربرد است. در این بین اصلی‌ترین قطعه پمپ آب، پروانه آن است که باعث ایجاد نیروی لازم جهت تخلیه و انتقال سیالات مختلف خواهد شد. این پروانه در پمپ‌های دارای کارایی مختلف متفاوت است تا بهترین بازده را در تخلیه سیال مورد نظر داشته باشد.

تاریخچه پروانه پمپ 

اولین پمپ سانتریفیوژ یا پروانه پمپ در تاریخ مهندسی، سال 1772 و در یک معدن مس در سان دومینگوئز کشور پرتغال، ساخته و استفاده شد. طبق شواهد موجود در قرن پنجم میلادی نیز از این نوع پمپ استفاده شده است. البته جنس پروانه این پمپ چوبی بوده و شکل و شیوه طراحی پره‌های آن نیز، نشانگر خلاقیت بی‌نظیر صنعتگران آن دوران است. اولین کسی که در طول تاریخ استفاده از نیروی گریز از مرکز برای بالا بردن سیالات را مطرح کرد، لئوناردو داوینچی بود. در ادامه و در نیمه قرن شانزده، نوعی پروانه پره‌دار برای تهویه هوای معدن‌ها اختراع و استفاده شد.

در این میان مخترع سانتریفیوژ ابتدایی در سال 1705، فیزیکدان فرانسوی، دنیس پاپین بود. روتوری که او ساخته بود متشکل از دو پره شعاعی تخت بود که درون یک محفظه سیلندری بسته قرار گرفته بود و می‌چرخید. بعد از اینکه سیال به مرکز روتور می‌رسید و از پره‌ها عبور کرد، نیروی رانشی را به لوله‌ای با قطر بسیار کم که در محیط محفظه بود، وارد می‌کرد. در واقع این اختراع علمی کوچک، پمپی بود که برای پمپاژ آب ساخته شد و پروانه آن دارای تعدادی پره در محفظه‌ای حلزونی بود.

مطلب پیشنهادی: بهترین پمپ کدام است؟

انواع پروانه پمپ 

در ادامه درباره انواع پروانه پمپ آب شرح می‌دهیم.

پروانه پمپ لجن کش 

پمپ لجن کش نوعی پمپ فاضلاب است و پروانه آن معمولا از نوع باز یا نیمه باز است تا بتواند سیالاتی با ناخالصی بالا را پمپاژ کند. انواع پروانه پمپ آب از نوع پروانه پمپ لجن کش، دارای قدرتی است که قابلیت پمپاژ انواع فاضلاب و گل و لای با ویسکوزیته بالا را نیز دارد البته این توان به مشخصات فنی پروانه بستگی دارد. 

پروانه پمپ کف کش 

از دیگر انواع پروانه پمپ آب، پروانه‌ای است که در پمپ‌ کف کش تعبیه شده است. پمپ کف کش اغلب برای خالی کردن آب مکانی مانند استخر استفاده می‌شود. نحوه کار آن بدین صورت است که  یک موتور الکتریکی، باعث حرکت پمپ شده و انرژی جنبشی سیال را افزایش می‌دهد. فشار سیال خروجی در پمپ کف کش‌ به چرخش پروانه‌ آن بستگی دارد. لذا موتور به پروانه قرار گرفته داخلی محفظه متصل است و پس از ورود مایع داخل پمپ، پروانه شروع به چرخیدن کرده و سیال را حرکت می‌دهد و آن را تخلیه می‌کند. 

پروانه پمپ آب خانگی 

از دیگر انواع پروانه پمپ آب می‌توان به پروانه پمپ آب خانگی اشاره کرد. پمپ آب خانگی اصولا در جاهایی که فشار آب کم است برای افزایش فشار آب درون لوله استفاده می‌شود. این نوع پمپ نیز مانند سایرین دارای پروانه‌ای جهت حرکت مایع است. 

پروانه پمپ سانتریفیوژی 

نوع دیگری از انواع پروانه پمپ آب، پروانه موجود در پمپ سانتریفیوژی است. در پمپ سانتریفیوژ سیال بوسیله نیروی گریز از مرکز، شروع به حرکت می‌کند و عامل این جریان در داخل محفظه، پروانه است. در واقع طراحی پروانه پمپ سانتریفیوژ به گونه‌ای است که سیال بعد از مکش به سمت ورودی پمپ حرکت می‌کند و بعد از ورود به چشمی پروانه، با چرخش روتور و پروانه متصل به آن، نیروی گریز از مرکزی به سیال وارد شده که آن را از مجرای خروجی به بیرون هدایت می‌کند. 

پروانه پمپ باز 

از انواع پروانه پمپ آب، پروانه باز است که طبق نام خود از دو طرف باز بوده، فاقد لفافه و تکیه گاه است و فقط به یک نقطه مرکزی متصل است. در این مدل از پروانه پمپ آب، سیال می‌تواند ویسکوزیته بالایی داشته باشد.

انواع پروانه پمپ

پروانه نیمه باز

در نوع بعدی از انواع پروانه پمپ آب که پروانه نیمه باز است، پره‌ها از یک طرف به صفحه‌ای دوار متصل هستند و از طرف دیگر داخل پمپ قرار دارند. پروانه نیمه باز دارای تعداد پره‌های کم ولی با طول زیاد است. سیالی که در این نوع پمپ و پروانه وجود دارد دارای مقدار کمی مواد معلق است.  

پروانه پمپ بسته 

پروانه پمپ بسته نیز از انواع پروانه پمپ آب است که در آن پره‌ها با دو صفحه احاطه شده‌اند و سیال باید از بین این دو صفحه و پره‌ها عبور کند. این نو پروانه متناسب پمپ‌هایی است که قرار است سیالات تمیز و بدون ناخالصی را پمپاژ کند. زیرا اگر چیزی بین پره‌های این نوع پروانه گیر کند به سختی قابل تمیز شده است. اغلب پمپ‌هایی که این نوع پروانه در آن‌ها به کار رفته ابعاد بزرگی مانند پمپ آب خانگی دارند. 

پروانه پمپ گردابی 

گزینه بعد در بین انواع پروانه پمپ آب، پروانه پمپ گردابی است که از لحاظ نوع طراحی شبیه پروانه پمپ نیمه باز است. این نوع پروانه بیشتر برای انتقال و هدایت سیالاتی که حاوی مواد جامد هستند، استفاده می‌شود و نام آن در واقع برگرفته از همین نحوه عملکرد آن است. به این معنا که پمپ با مکش سیالات به داخل فضایی گرداب مانند و ایجاد خلاء، جامدات معلق در آن را از پره‌ها دور می‌کند. طراحی این پروانه به شکلی است که دچار گرفتگی نخواهد شد لذا برای استفاده در پمپاژ فاضلاب بسیار کاربردی است. 

پروانه برشی 

پروانه‌های برشی نیز از انواع پروانه پمپ آب هستند که مانند پروانه گردابی برای انتقال مایعات حاوی مواد جامد طراحی شده‌اند ولی پره‌های آن متفاوت است. بدین معنا که پره‌های پروانه برشی مانند قیچی تیز بوده و مواد جامد را قبل از ورود به پمپ خرد می‌کنند و از بین می‌برند. البته بازدهی این نوع پروانه‌ نیز مانند پروانه پمپ گردابی پایین است اما برای تخلیه فاضلاب‌ و رفع گرفتگی لوله‌ها مناسب هستند. 

مقاله پیشنهادی: بوستر پمپ آتش نشانی

نتیجه‌گیری انواع پروانه پمپ آب

انواع پروانه پمپ آب، در واقع مهم‌ترین قطعه در این دستگاه هستند که باعث حرکت سیال در پمپ  می‌شوند. لذا اطلاع از چگونگی عملکرد انواع پروانه پمپ آب، می‌تواند در شناخت بهتر و درک کارکرد آن یاری کند. در مقاله فوق انواع پروانه پمپ آب را معرفی کردیم تا در صورت نیاز به خرید پمپ آب با توجه به مورد استفاده خود بدانید که چه نوع پروانه برای کار شما مناسب است و آن را خریداری کنید. در صورتی که در این باره نیاز به راهنمایی بیشتری دارید با کارشناسان ما در مجموعه ایران جهش تماس بگیرید. 

سوالات متداول انواع پروانه پمپ آب

انواع پروانه پمپ آب چیست؟

پمپ‌های آب بسته به نوع کاربردشان، دارای پروانه‌های متفاوتی هستند که برای تخلیه انواع سیالات به وسیله پمپ به کار می‌روند. انواع پروانه پمپ آب شامل بسته، نیمه باز، باز، گردابی، برشی و... هستند.

نحوه عملکرد انواع پروانه پمپ آب چگونه است؟

پروانه بخش اصلی پمپ است که وظیفه تامین نیروی لازم برای تخلیه و هدایت سیال را بر عهده دارد.

به این نوشته امتیاز دهید

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *