بوستر پمپ آتش نشانی چیست و چه کاربردی دارد؟

یک بوستر پمپ آتش نشانی (Fire Booster Pump) از مجموعه ای از 2 یا چند پمپ که به شکل موازی است تشکیل شده که به صورت عمومی یکی از آنها، پمپ اصلی و دیگری یک پمپ پشتیبان و یک پمپ جوکی خواهد بود. در انتخاب پمپ‌های اصلی و پشتیبان این حساسیت وجود دارد که به صورت کامل بتوانند فشار و دبی کل شبکه را تامین کنند. پمپ جوکی آتش نشانی از یک پمپ ضعیف‌تر و کوچکتر انتخاب می‌شود تا دبی آن حداقل باشد. این پمپ به منظور افت فشار و ثابت نگه داشتن فشار مورد استفاده قرار می‌گیرد.

بوستر پمپ آتش نشانی به تجهیزات آبرسانی گفته می‌شود که در جهت اطفاء حریق، در سیستم‌های آتش نشانی ساختمان‌های بلند مورد استفاده قرار می‌گیرد. این سیستم دارای دو یا چند پمپ موازی و تابلوی کنترلر و سایر قطعات است که همگی به هم متصل شده‌اند. بوستر پمپ آتش نشانی در اطفای حریق و خاموش کردن آتش در هر قسمتی کارایی لازم را دارد. این سیستم آتش نشانی با افزایش فشار آب داخل لوله‌های مخصوص خود، امکان استفاده را به هر کاربری خواهد داد.

بوستر پمپ آتش نشانی چیست؟

قیمت بوستر پمپ آتش نشانی

فاکتورهای زیادی در تعیین قیمت بوستر پمپ آتش نشانی دخیل است. برای آنکه بتوانید قیمت بوستر پمپ آتش نشانی را محاسبه کنید، عواملی مانند کیفیت شیرآلات و اتصالات، برند بوستر، قدرت و توان پمپ‌ها، کیفیت و اصالت مدار فرمان، مارک تابلو برق، کیفیت مونتاژ پمپ‌ها و کلکتور، را باید در نظر داشت. برای تهیه بهترین لیست قیمت بوستر پمپ آتش نشانی می‌توانید با مجموعه صنعتی ایران جهش تماس حاصل فرمایید. قیمت پمپ آتش نشانی با توجه به نوسانات بازار دچار تغییر است که ایران جهش قادر است این استعلام را برای شما انجام دهد. رنج قیمت بوستر پمپ آتش نشانی ایران جهش از 70,000,000 تومان تا 2,500,000,000 تومان متغیر خواهد بود که با توجه به نظر مشتری و نیازش تعیین می‌شود.

انواع بوستر پمپ آتش نشانی

بوستر پمپ آتش نشانی را می‌توان به چند دسته بندی کلی تقسیم کرد:

  • بوستر پمپ آتش نشانی ساده
  • بوستر پمپ آتش نشانی دارای الکتروپمپ پیشرو یا جوکی دار
  • بوستر پمپ جابجایی مثبت آتش نشانی
  • بوستر پمپ حرکتی
  • بوستر پمپ زمینی آتش نشانی

در بوستر پمپ آتشنشانی ساده، از دو یا چند الکتروپمپ اصلی یا پمپ طبقاتی ایستاده که مشخصات یکسانی دارند، استفاده شده است. اما در بوستر پمپ آتش نشانی الکتروپمپ پیشرو، از یک جوکی پمپ (Jockey Pump) و یک یا چند الکتروپمپ اصلی و پشتیبانی استفاده می‌گردد.

جوکی پمپ آتش نشانی

پمپ آتش نشانی جوکی، یک پمپ با توان پایین است که برای حفظ فشار در سیستم اطفاء حریق مورد استفاده قرار می‌گیرد. به طور معمول در زمان استفاده با یک پمپ آتشنشانی شروع به کار خواهد کرد. وظیفه اصلی آن رساندن آب به سیستم آبرسانی در زمان آتش سوزی است. طراحی پمپ آتش نشانی جوکی به شکلی خواهد بود که فشار سیستم آبرسانی برای اطفاء حریق را در سطح ثابتی نگه دارد و پمپ اصلی آتش نشانی را جهت استفاده زودتر از هر زمان دیگری به کار اندازد.

بوستر پمپ آتش نشانی چگونه کار می‌کند؟

بوستر پمپ‌های آتش نشانی فشاری معادل 120 تا 140 درصد نامی خود را در شرایط نرخ جریان، صفر می‌کنند. حداکثر نرخ جریانی که از بوستر پمپ آتش نشانی انتظار می‌رود، نرخ جریان 150% در فشار 65% نامی است. نقطه نامی بوستر پمپ آتش نشانی، فشار و جریان معادل 100% نامی را به وجود می‌آورد.

به صورت کلی بوستر پمپ آتش نشانی باید فشار آب را در حدی مشخص نگه دارد تا در مواقع اضطراری از آن استفاده کند. زمانی که سنسورهای آتش نشانی اتفاقی را حس کردند، به تابلو برق بوستر پمپ هشدار می‌دهند و کل سیستم روشن خواهد شد. اگر جوکی پمپ در مدار باشد، کم شدن فشار را برای کل سیستم، جبران خواهد کرد.

اگر جوکی پمپ نتوانست میزان دبی مورد نیاز را تامین کند، تابلو فرمان برق دستور به روشن شدن پمپ‌های بعدی می‌دهد. جوکی و سایر پمپ‌ها در کنار هم مقدار فشار مورد نیاز را تامین می‌کنند. این پمپ تا وقتی کار می‌کند که در حال استفاده از آب آن باشید. نقش پرشر سوئیچ و تابلو فرمان در این زمان بسیار حیاتی است.

اگر تابلو برق فرمان دستور به توقف دهد، دیزل موتور پمپ یا الکتروموتور از کار خواهد افتاد. این بوستر پمپ فشار مورد نظر شما را تامین خواهد کرد و هد آن بسیار وابسته به انتخابتان بستگی دارد. نقش منبع یا مخزن آب در این محصول بسیار پر رنگ خواهد بود. محاسبه هد و دبی پمپ آتش نشانی به شما کمک می‌کند که عملکرد دستگاه خود را به درستی بسنجید.

ضوابط اجرای بوستر پمپ آتش نشانی در سال 1403

نحوه اجرا و نصب بوستر پمپ آتش نشانی از قوانین و دستورالعمل های خاص خود پیروی می‌کند. استاندارد آمریکایی NFPA20 از جمله استانداردهای بسیار مهم در جهان محسوب می‌شود که در کل جهان به عنوان مرجع استاندارد این سیستم اطفاء حریق شناخته می‌شود. در کشور ایران نیز آیین نامه و ضوابط اجرایی سازمان آتش نشانی بر اساس همین استاندارد تهیه شده است. اجرای هر سیستم اطفاء حریق به شکل بوستر پمپ آتش نشانی از قوانین خاص خود پیروی می‌کند که باید همه موارد رعایت شود.

تابلو برق بوستر پمپ آتش نشانی

تابلو برق بوستر پمپ آتش نشانی در واقع تابلوی کنترل موتور پمپ‌های آب است. برای اینکه بتوان کنترل خوبی بر عملکرد پمپ‌های آتش نشانی داشته باشید، تابلو برق هماهنگی لازم را بین مدار الکتریکی و مکانیکی ایجاد خواهد کرد. طراحی و نصب تابلو برای بوستر پمپ آتش نشانی از این جهت بر عملکرد این سیستم تقویت کننده اهمیت دارد که بتواند بازدهی خوبی را در کنار مصرف انرژی پایینی داشته باشد. بوستر پمپ آتش نشانی باید به گونه ای با تابلو هماهنگ باشد که در آن حداقل یک پمپ همیشه روشن باشد. این آمادگی به فعالیت از آن جهت است تا در مواقع حادثه و آتش سوزی، دچار افت فشار آب نشود.

تابلو برق بوستر پمپ آتش نشانی مورد تایید آتش نشانی

تابلو برق بوستر پمپ آتش نشانی مورد تایید سازمان آتش نشانی کشور باید از موارد زیر پیروی کند:

  1. تابلو برق باید داخل یک باکس فلزی باشد.
  2. رنگ مایع کوره‌ای (رنگ پخته) باید روی جعبه تابلو کار شده باشد.
  3. داشتن فضای کافی برای تعمیر و تعویض قطعات تابلو
  4.  محل نصب تابلو بوستر پمپ‌های آتش نشانی باید کاملا ایمن بوده و دسترسی آسانی به آن وجود داشته باشد.
  5. استفاده از نوار لاستیکی دور تابلو و برچسب خطر برق گرفتگی
  6. بست‌های دو پیچه باید روی تابلو کار شود.
  7. استفاده از سرسیم و کابل در اتصالات برق تابلو
  8. رنگ‌های سیم کشی باید با استانداردهای آتش نشانی هم خوانی داشته باشد.
  9. استفاده از کف‌پوش عایق در جلوی تابلو با ضخامت حداقل 4 میلی متر
  10. وجود سیم ارت الزامی است.
  11. وسایل استفاده شده باید حتما استاندارد و مورد تایید سازمان آتش نشانی باشد.

اصطلاحات کاربری در بوستر اطفای حریق

برخی از اصطلاحات مفید و پرکاربرد در بوستر پمپ اطفای حریق شامل موارد زیر است:

رایزر تر

لوله‌ای است که همواره در داخل آن، آب وجود دارد و به سیستم آبرسانی ساختمان متصل است.

رایزر خشک

لوله‌ای عمودی و خالی از آب است که در هر طبقه یک خروجی دارد. این لوله به آب لوله کشی ساختمان متصل نیست و آن در زمان آتش سوزی توسط پمپ خودروی آتش نشانی از آب پر خواهد شد. این رایزر کمک می‌کند تا بدون اتلاف وقت از محل خودروی آتش نشانی تا طبقات فوقانی آبرسانی شود و آتش خاموش گردد.

رایزر ترکیبی

دارای 2 خروجی است که یکی از آن‌ها همواره آب دارد. از این دو خروجی، یکی به سیستم اطفای حریق ساختمان متصل و دیگری مخصوص خودروی آتش نشانی است. در صورتی که از رایزر مشترک استفاده می‌کنید، تمام تجهیزات باید بر روی یک خط افقی انشعاب گرفته شده باشند و از هر رایزر برای هر طبقه استفاده شود.

بر اساس NFPA 13 حداکثر فشار کار در سیستم اطفاء حریق نباید بیش از 1/12 بار باشد. حداکثر فشار پشت جعبه‌های آتش نشانی نباید بیشتر از 9/6 بار انتخاب شود. توصیه می‌شود، در ساختمان‌ها از زون‌های مختلف برای اطفاء حریق استفاده شود.

سایز لوله های بوستر پمپ آتش نشانی

در ادامه ما سه سایز لوله‌های بوستر پمپ آتش نشانی در ایران جهش را برای شما نام برده‌ایم:

  1. اندازه لوله ایستاده کلاس یک و سه، حداقل 4 اینچ است.
  2. اندازه لوله ایستاده کلاس 4، حداقل 2 یا 1/2 اینچ خواهد بود.
  3. اندازه رایزر مشترک، حداقل 4 اینچ محاسبه می‌شود.

حداقل فشار مورد نیاز خروجی دورترین شیلنگ آتش نشانی 4/3 اینچ معادل 2 بار در نظر گرفته می‌شود. به علاوه، فشار خروجی‌ها بیشتر از 7 بار نباید باشد. توصیه می‌گردد، در صورت افزایش فشار به بیش از مقدار مجاز، از ادوات تنظیم فشار استاندارد استفاده شود. اگر به علت افزایش ارتفاع ساختمان نیاز به زون‌های فشار بالا و فشار پایین است، می‌توان از رایزرهای مجزا با پمپ مشترک استفاده کنید.

همچنین در مجاورت لوله‌های ایستاده مجهز به سامانه تنظیم فشار، یک رایزر درین مناسب نصب می‌شود که توانایی هدایت جریان کامل خروجی از بزرگترین دستگاه تنظیم فشار را خواهد داشت. طبق ضوابط آتش نشانی تهران NFPA، دبی بایستی حداقل 100 گالن بر دقیقه باشد. به علاوه در تمام ساختمان‌هایی که دارای سیستم اطفای حریق هستند، باید از شیر دوقلو استفاده کرد.

اگر رنج فشار کاری در بازه مجاز نباشد، برای کاهش فشار می‌توان از روش‌های زیر استفاده کرد:

  • نصب مخزن در بالاترین طبقه و نقطه ساختمان
  • نصب بوستر پمپ آتشنشانی مجزا برای هر منطقه در موتورخانه
  • استفاده از مخزن شکست برای هر زون
  • نصب پمپ‌ها در زون مرتبط
  • با استفاده از فشار پشت جعبه‌های تقسیم می‌توان فشار را کاهش داد، به طوری که حداکثر فشار پشت شیر از 7 بار بیشتر نباشد.

انواع بوستر پمپ آتش نشانی

طراحی بوستر پمپ آتش نشانی

اگر شما نیز به دنبال روشی برای یادگیری طراحی و محاسبه بوستر پمپ‌های آتش نشانی هستید، باید نکاتی را در نظر داشته باشید. همیشه باید از استانداردهای مطرح در زمینه این بوستر پمپ‌ها استفاده کنید. تابلو برق بوستر پمپ آتش نشانی نقش موثری در عملکرد این سیستم دارد. مشخصات بوستر پمپ آتش نشانی در طراحی و انتخاب این تابلو برق بسیار موثر خواهد بود.

شما باید از تابلوهای برق مناسب با توان خروجی مورد نیاز خود استفاده کنید. این مدل بوستر پمپ‌های آبرسانی با توجه به مصرفشان در فضاهای بزرگ، تنوع زیادی را به خود اختصاص داده‌اند. در انتخاب محصول مناسب خود، از نمونه‌ای استفاده کنید که طراحی و تولید آن توسط سازمان آتش نشانی تایید شده باشد.

باید در کاتالوگ بوستر پمپ آتش نشانی و آبرسانی تمامی موارد مربوط به مشخصات فنی ذکر شده باشد. محاسبات باید توسط کارشناسان مجرب صورت گیرد و در انتخاب بهترین پمپ و سیستم آبرسانی راهنمایی لازم را انجام دهد.

منظور از بوستر پمپ آتش نشانی چیست؟

بوستر پمپ آتش نشانی یک دستگاه یکپارچه متشکل از یک یا چند عدد الکتروپمپ است. این الکتروپمپ‌ها به شکلی موازی با ملحق شدن به یکدیگر شروع به کار می‌کنند. این قطعه‌های موازی به صورت نوبتی روشن شده و همچنین در صورت افزایش فشار سیستم، به همان نویت نیز دوباره خاموش می‌شوند. بوسترپمپ‌های آتشنشانی به منظور تثبیت فشار به دو نوع زیر تقسیم می‌شوند:

  • بوستر پمپ آتش نشانی دور متغیر
  • بوستر پمپ آتش نشانی دور ثابت

کاربردهای بوستر پمپ آتش نشانی

به منظور تنظیم و تامین فشار آب در آبرسانی در سیستم آتش نشانی در مناطق مختلف از این مکانیزم استفاده می‌شود. هد و دبی آب دو مولفه‌ای هستند که برای محاسبه میزان آب عبوری استفاده می‌شود. برای اماکنی که مجهز به هیدرانت‌های اطفاء حریق هستند، حداقل ظرفیت بوسترپمپ‌ها 500 گالن در دقیقه در نظر گرفته شده‌ است. کاربردهای اصلی بوستر پمپ آتش نشانی، استفاده در سیستم اطفاء حریق در ساختمان‌های بلند و بزرگ است.

اصول طراحی بوستر پمپ آتش نشانی

اصول طراحی بوستر پمپ آتش نشانی

در طراحی و همچنین محاسبه یک بوستر پمپ آتش نشانی، یکی از کلیدی‌ترین بخش‌ها، مشخص نمودن میزان آب مورد نیاز و فشار آن است. در ساختمان‌هایی که مسکونی هستند برای سیستم اطفاء حریق به طور معمول از هوزریل و جعبه آتش نشانی استفاده می‌شود. هر هوزریل توانایی پوشش 800 متر مربع آب را دارد. برای بیشتر نمودن سطح زیر بنا نیز از جعبه‌های آتش نشانی استفاده می‌شود. برای هر یک هوزریل 30 متر مکعب در دقیقه به عنوان حداکثر آب مصرفی در نظر گرفته خواهد شد.

بر مبنای استانداردهای جهانی، در چنین شرایطی، محاسبه مقدار ظرفیت آب برای اطفاء حریق بر اساس دو آتش سوزی به صورت همزمان و بهره بردن از دو هوزریل و یا دو عدد جعبه آتش نشانی در نظر گرفته می‌شود. میزان فشار خروجی از هر یک از نازل‌های هوزریل 5.1 بار و از نازل مربوط به جعبه آتش نشانی بر پایه استانداردهای کشورهای اروپایی 3 بار است.

پیشنهاد ما در این باره این است که علاوه بر اینکه از بوستر پمپ آب ثابت بهره می‌برید، برای تقویت فشار آب نیز از منبع تحت فشار استفاده کنید. تعمیر پمپ آبرسانی و بوستر پمپ زمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد که شما سرویس‌های دوره‌ای آن را انجام نمی‌دهید.

قیمت بوستر پمپ آتش نشانی

سخن پایانی در مورد بوستر پمپ آتش نشانی

برای گرفتن بهترین عملکرد از بوستر پمپ آتش نشانی، لازم است همیشه به نکات مرتبط به این سیستم توجه داشت. برای اینکه دبی و فشار منطبق با واحد خود را به دست بیاورید، باید محاسبه میزان مصرف بوستر پمپ آتش نشانی را متناسب با مساحت واحد را در اولویت کار خود قرار دهید. الزامات بوستر پمپ آتش نشانی به همراه ضوابط آن، راندمان حداکثری را خواهد داشت. برای گرفتن مشاوره‌های تخصصی در امر خرید این محصول، می‌توانید با کارشناسان ایران جهش در تماس باشید.

سوالات متداول شما در خصوص بوستر پمپ آتش نشانی

مهمترین کاربرد بوستر پمپ آتش نشانی چیست؟

در مکان‌هایی که شبکه آب شهری قادر به تامین فشار مطلوب برای سیستم اطفا حریق نیست، باید از بوستر پمپ آتش نشانی استفاده کرد. از همین رو در ساخت و سازهای جدید، وجود بوستر پمپ برای سیستم اطفاء حریق حیاتی است.

کدام نوع بوستر پمپ برای سیستم اطفاء حریق مناسب است؟

بدون شک بوستر پمپ دور ثابت به دلیل اینکه در مدت زمان مشخصی فشار آب را در میزان قابل قبولی نگه می‌دارد، بیشتر برای سیستم اطفاء حریق مناسب خواهد بود.

2 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *