انواع تیوپ مخزن تحت فشار

انواع تیوپ مخزن تحت فشار، در واقع قطعاتی لاستیکی هستند که داخل مخزن تحت فشار قرار دارند و به عنوان واسطه بین آب و هوای داخل مخزن عمل می‌کنند. این تیوپ‌های مخزن نقشی مهم در عملکرد صحیح دستگاه و آبرسانی توسط آن دارند، به عنوان مثال انواع تیوپ مخزن تحت فشار کمک به حفظ فشار آب در سیستم آبرسانی می‌کنند و زمان روشن شدن پمپ، آب به داخل تیوپ پمپاژ می‌شود.

با این کار تیوپ پر از آب شده و فشار آب در سیستم افزایش می‌یابد. در مقابل هنگامی که پمپ خاموش است، آب از تیوپ خارج شده و فشار آب در سیستم حفظ می‌شود. در ادامه این مطلب از ایران جهش با انواع تیوپ مخزن آب و نحوه تعویض آن آشنا خواهیم شد.

تیوپ مخزن تحت فشار (منبع دیافراگمی) چیست؟

انواع تیوپ مخزن تحت فشار در واقع بخش مهمی از سیستم آبرسانی هستند که نقش آن‌ها ذخیره و حفظ فشار آب است. این تیوپ‌ها اغلب از لاستیک EPDM ساخته می‌شوند که با دوام و ضد خورده شدن هستند. تیوپ مخزن تحت فشار، داخل مخزن قرار دارد و توسط یک دیافراگم لاستیکی از هوای فشرده جدا می‌شود. وقتی پمپ روشن شود، آب را به داخل تیوپ مخزن تحت فشار پمپاژ می‌کند. در ادامه و در نتیجه این پمپاژ آب، دیافراگم لاستیکی به سمت بالا حرکت کرده و هوای فشرده در پشت آن را متراکم می‌کند.

تا رسیدن به فشار تنظیم شده بوسیله سوییچ فشار، فشار هوا افزایش می‌یابد، سپس این سوئیچ، پمپ را خاموش می‌کند. در ادامه وقتی شیر آب باز شود، آب از تیوپ مخزن تحت فشار خارج می‌شود و باعث حرکت به سمت پایین دیافراگم لاستیکی می‌شود و هوای فشرده پشت آن را آزاد می‌کند. لذا فشار هوا کاهش یافته و سوئیچ فشار پمپ را روشن می‌کند. دوباره پمپ آب را به داخل تیوپ مخزن پمپاژ می‌کند و این چرخه تکرار خواهد شد.

انواع تیوپ مخزن تحت فشار

انواع تیوپ مخزن تحت فشار یا منبع دیافراگمی که از اجزای اصلی سیستم آبرسانی در ساختمان‌ها هستند، ویژگی‌‌ها و کاربردهای منحصر به خود را دارند. در ادامه با انواع تیوپ مخزن تحت فشار آشنا خواهیم شد.

  • تیوپ ته سوراخ: تیوپ ته سوراخ که از انواع تیوپ مخزن تحت فشار است، دارای سوراخی در انتهای خود است که این طریق آب وارد آن می‌شود. جنس این تیوپ از لاستیک EPDM است و مناسب مخازن تحت فشار کوچک و متوسط می‌باشد.
  • تیوپ ته بسته: این نوع تیوپ نیز که از نواع تیوپ مخزن تحت فشار است، دارای دریچه‌ای در ته خود است و از طریق این دریچه آب وارد تیوپ می‌شود. جنس این تیوپ نیز از لاستیک EPDM یا پلی اتیلن است و برای مخازن تحت فشار بزرگ کاربرد دارد.
  • تیوپ منگوله‌دار: این نوع از انوع تیوپ مخزن تحت فشار، دارای یک منگوله در ته خود است که از طریق این منگوله آب وارد تیوپ خواهد شد. تیوپ منگوله‌دار نیز اغلب از جنس لاستیک EPDM است و در مخازن تحت فشار کوچک یا متوسط استفاده می‌شود.

انواع تیوپ مخزن تحت فشار

راهنمای تعویض تیوپ مخزن تحت فشار

برای تعویض انواع تیوپ مخزن تحت فشار باید از کارشناسان ماهر در این کار کمک بگیرید. مراحل تعویض تیوپ مخزن تحت فشار به شرح زیر است:

  • در ابتدا باید برق پمپ را قطع کرده و جریان آب پمپ را نیز قطع کنید.
  • سپس منبع را از پمپ جدا کنید.
  • در ادامه با برداشتن کلاهک، هوای داخل مخزن تحت فشار را کاملا خالی کنید.
  • در مرحله بعد برای تمیز کردن و حذف رسوبات احتمالی، آب را با فشار به درون لوله وارد کنید.
  • بعد منبع را بخوابانید تا آب موجود در آن کاملا تخلیه شود.
  • سپس درپوش دریچه را باز کنید و تیوپ را به صورت دورانی خارج کنید.
  • در این مرحله تیوپی با سایز مناسب انتخاب کرده، آن ا فشرده کنید و به صورت دورانی داخل مخزن قرار دهید و آن را با دست باز کنید.
  • بعد درپوش را بیندید و تیوپ را باد کنید، توجه کنید که باد داخل تیوپ بین 25 تا 35 PSI باشد.
  • قبل از اتصال پمپ به شبکه آبرسانی، اتصالات را با نوار تفلون آب‌بندی کنید و در انتها برق و آب پمپ را وصل کنید.

چگونه تیوپ مخزن فشار مناسبی انتخاب نماییم؟

انواع تیوپ مخزن تحت فشار از جنس‌های مختلفی مانند لاستیک، پلی اتیلن، پلی پروپیلن یا فولاد ساخته می‌شوند که هر یک از این مواد ویژگی‌های خاص خود را دارند پس هنگام خرید باید به این نکته توجه کنید که برای مورد مصرف شما، چه جنسی از تیوپ مناسب است. دقت کنید که فشار کاری تیوپ باید هماهنگ با فشار کاری مخزن باشد وگرنه ممکن است تیوپ در اثر فشار زیاد پاره شود.

دمای کاری تیوپ مخزن نیز باید طبق دمای کاری مخزن باشد وگرنه احتمال آسیب دیدن تیوپ در اثر گرما یا سرما وجود دارد. این دما با واحد درجه سانتی‌گراد یا فارنهایت اندازه‌گیری می‌شود. لازم به ذکر است چنانچه مخزن تحت فشار دارای مواد شیمیایی باشد، باید از تیوپی استفاده کرد که در برابر این مواد شیمیایی مقاومت داشته باشد تا آسیبی به آن وارد نشود. در مجموع توجه داشته باشید که در خرید پمپ آب، به انواع تیوپ مخزن تحت فشار آن دقت کنید و طبق کاربرد و نوع مصرف خود آن را انتخاب کنید.

چگونه تیوپ مخزن فشار مناسبی انتخاب نماییم؟

نحوه عیب یابی منبع دیافراگمی

آسان‌ترین روش عیب‌یابی انواع تیوپ مخزن تحت فشار، بررسی و مشاهده دیداری آن‌هاست. پس باید آب مخزن تحت فشار را خالی کنید و سپس تیوپ را با دقت برای وجود هر گونه ترک، پارگی، بریدگی، خوردگی و غیره چک کنید. چنانچه هر کدام از این موارد به چشمتان خورد یعنی تیوپ خراب شده و باید به تعمیر پمپ آبرسانی بپردازید.

روش دیگر برای عیب‌یابی انواع تیوپ مخزن تحت فشار، تست فشار آن می‌باشد. در این کار باید یک فشار سنج را به شیر تخلیه مخزن متصل کنید و در ادامه مخزن را با آب یا هوا پر کنید، سپس توسط فشارسنج، فشار را اندازه‌گیری کنید. اگر فشار اندازه‌گیری شده از حد مجاز کمتر یا بیشتر باشد، به معنای خرابی تیوپ است.

روش تست هیدرواستاتیک نیز روشی دقیق برای عیب‌یابی انواع تیوپ مخزن تحت فشار است. ابتدا باید مخزن تحت فشار را پر از آب کنید و سپس با یک فشار سنج به مدت 24 ساعت آن را تحت فشار قرار دهید. چنانچه در طی این مدت نشتی آب دیده شود، به معنای خراب شدن تیوپ است.

جمع بندی در مورد انواع تیوپ مخزن تحت فشار

در مجموع دریافتیم که انواع تیوپ مخزن تحت فشار یکی از مهم‌ترین بخش‌های این مخزن است و باعث حفظ ایمنی و عملکرد صحیح پمپ خواهد شد. انواع تیوپ مخزن تحت فشار از جنس‌های مختلف تولید می‌شوند که هر کدام خواص خود را دارند که در کارکرد آن‌ها موثر است. لذا هنگام انتخاب تیوپ مناسب برای مخزن تحت فشار باید به عواملی مانند نوع گاز یا مایع ذخیره شونده در مخزن، فشار کاری آن و نیز شرایط محیطی دقت کرد. در صورتی که درباره انواع تیوپ مخزن تحت فشار، سوالی دارید، کارشناسان ما آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند.

سوالات متداول انواع تیوپ مخزن تحت فشار

چگونه بفهمیم که تیوپ مخزن تحت فشار سوراخ شده است؟

زمانی که پمپ در حالت فشار ماکزیمم است، شیر هوای بالای منبع تحت فشار را باز کنید و پین شیر سوزنی را فشار دهید. چنانچه هوا از آن خارج شود، تیوپ سالم است ولی اگر آب نیز خارج شود، تیوپ سوراخ شده و باید عوض شود.

تفاوت اصلی بین تیوپ‌های فولادی و تیوپ‌های فیبرکربنی چیست؟

تفاوت اصلی بین تیوپ‌های فولادی و تیوپ‌های فیبرکربنی در جنس مواد ساخته شونده آن‌ها است. تیوپ‌های فولادی از جنس فولاد و آهن تشکیل شده‌اند که دارای مقاومت بالا در برابر فشار و ضربه هستند. این تیوپ‌ها معمولا برای کاربردهای صنعتی و سنگین استفاده می‌شوند. از سوی دیگر، تیوپ‌های فیبرکربنی از جنس فیبرکربن یا کربن کامپوزیت ساخته شده‌اند که خاصیت سبکی، مقاومت در برابر خوردگی و عایق بودن را دارا هستند. این تیوپ‌ها برای کاربردهایی که نیاز به وزن کمتر و عملکرد بالاتر دارند، مانند صنایع هوافضا و اتومبیل‌سازی، مورد استفاده قرار می‌گیرند.

5/5 - (3 امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *