دلایل خرابی پمپ آب

خرابی پمپ آب یا اختلال در عملکرد انواع پمپ‌ها اتفاقی رایج است اما می‌توان با سرویس منظم از این جلوگیری کرد. پمپ‌های آب خانگی دارای اجزای مختلفی هستند و دلیل خرابی پمپ آب، ممکن است اختلال در عملکرد هر یک از این اجزا باشد.

بنابراین اگر در منزل خود از این نوع پمپ دارید و قصد دارید در صورتی که دچار مشکل شد بتوانید آن را عیب‌یابی و رفع کنید باید با بخش‌های مختلف پمپ آب آشنا باشید. از این رو در این مقاله رایج‌ترین دلایل خرابی پمپ آب و نیز نحوه عیب‌یابی و تعمیر پمپ آبرسانی را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

رایج ترین دلایل خرابی پمپ آب

خرابی پمپ آب دلایل متفاوتی دارد که مهمترین آن‎‌ها شامل موارد زیر هستند:

 مداوم کار کردن پمپ آب

یکی از رایج‌ترین دلایل خرابی پمپ آب، کارکردن مداوم این دستگاه است زیرا کار بدون وقفه دستگاه باعث داغ شدن آن و نیز اتلاف انرژی خواهد شد. بنابراین بهتر است برای جلوگیری از این مشکل، کلید اتومات روی دستگاه نصب کرد.

هوا گرفتن پمپ آب خانگی

اگر پمپ آب مستقیما به لوله‌کشی ساختمان متصل باشد، هواگیری در آن اتفاق نمی‌افتد و چنانچه به هر دلیلی پمپ هوا بکشد، خاموش نشده و بی‌وقفه کار می‌کند و باز مشکلی که در قسمت قبل ذکر کردیم بوجود می‌آید. پس اگر پمپ هوا بکشد، قادر به مکش و پمپاژ آب نخواهد بود بنابراین یکسره کار می‌کند و خراب می‌شود.

خاموش و روشن شدن دائم پمپ

اصولا به مرور زمان، پمپ آب به صورت پی در پی روشن و خاموش شده و سرعت قطع و وصل می‌شود. دلیل این قطع و وصل مداوم، کم بادشدن یا سوراخ شدن منبع فشار و تیوپ پمپ آب است. برای جلوگیری از این مشکل و خرابی پمپ آب لازم است منبع فشار یا تیوپ آن را تعویض کنید.

یکسره شدن پمپ آب

یکی از دلیلی که می‌تواند باعث یکسره شدن و خاموش نشدن پمپ و بوستر پمپ آبرسانی شود، چنانچه کلید اتومات مکانیکی پمپ تنظیم نباشد، باعث یکسره کار کردن و خاموش نشدن آن خواهد شد. خشک کار کردن پمپ و بی آب شدن آن نیز ممکن است موجب یکسره کار کردن آن شود. دلیل دیگر خاموش نشدن پمپ وجود هوای زیاد در آن است. بعلاوه به هم چسبیدن کنتاکت‌های کلید اتومات نیز ممکن است باعث یکسره کارکردن و خرابی پمپ آبشود.

علت بالا نبودن فشار پمپ آب

یکی از دلایلی بالا نبودن فشار آب زمان روشن شدن پمپ، وجود هوا یا مکش بالا در دستگاه است. در مواردی نیز خرابی پروانه‌ها یا وجود جسم خارجی در بین پره‌ها ممکن است مانع از عملکرد صحیح و پمپاژ آب شود، در نتیجه فشار آب کاهش خواهد یافت و باعث خرابی پمپ آب خواهد شد.

گریپاژ کردن پمپ

از علت‌های گریپاژ کردن موتور پمپ و خرابی پمپ آب، ورود جسم خارجی به داخل پروانه‌ آن است و برای جلوگیری از این کار باید یک فیلتر قبل از ورودی آب قرار داد و نیز پره‌های پمپ را سرویس و تمیز کرد. دلیل دیگر آن، زنگ زدن برخی قطعات پمپ مثل پره‌های داخلی محفظه‌ پمپاژ یا پروانه‌ مکش هوا است که این مورد نیز با تمیز کردن قطعات رفع می‌شود. خرابی بلبرینگ‌ها نیز از علل گریپاژ کردن پمپ آب است و در این شرایط باید بلبرینگ‌های جلویی و عقبی موتور پمپ را تعویض کرد.

دلیل سر و صدا کردن موتور پمپ

دلایلی مانند رسوب گرفتن پروانه‌ها، فرسودگی رینگ‌ها، خرابی یاتاقان، فرسودگی و تراز نبودن پروانه‌ها و مشکل در کفی سیل مکانیکی ممکن است باعث سر و صدا در موتور پمپ آب شود.

علل سر و صدا کردن لوله‌های آب

عواملی که باعث سر و صدا کردن لوله‌های آب می‌شوند عبارتند از پیچ و تاب خوردن لوله‌ها، زیاد بودن فشار و وجود هوا در لوله‌های آب.

رایج ترین دلایل خرابی پمپ آب

نشانه های یک پمپ در حال سوختن

پمپ‌های آب انواع مختلفی دارند بنابراین در موارد مصرف و پروژه‌های متفاوت قابلیت استفاده دارند. در عملکرد صحیح یک پمپ مواردی مانند نصب درست، تناسب ظرفیت پمپ و تامین نیاز آبی و سایر موارد تاثیر دارند. در همین راستا خرابی پمپ آب در اثر ایرادات سیستمی، فشار آب پایین، کار کردن زیاد پمپ و غیره اتفاق خواهد افتاد. مهم‌ترین نشانه‌های سوختن یک پمپ آب خانگی موارد زیر هستند:

  • کم شدن جریان آب در لوله‌کشی محل مورد نظر

اگر متوجه کاهش فشار و جریان آب در لوله‌ها یا پس از باز کردن شیر آب شدید، ممکن است پمپ شما در آستانه سوختن و خرابی قرار داشته باشد. البته گاهی ممکن است کاهش جریان آب ناشی از انسداد لوله‌ها یا نشتی در آن‌ها باشد. برای اطمینان از علت کاهش جریان آب باید لوله‌ها و اتصالات را بررسی کنید، سپس فشار آب در پمپ را بوسیله فشارسنج اندازه‌گیری کنید. این اندازه‌گیری را باید در چند نقطه انجام دهید تا محل دقیق افت فشار مشخص شده و سپس مشکل لوله را رفع کنید.

  • صدای زیاد پمپ آب

یکی از نشانه‌های مهم سوختن و خرابی پمپ آب، صدای بیش از حد در آن است. مهم‌ترین دلایل این صداها که باعث سوختن پمپ خواهند شد شامل نصب نادرست پمپ، محکم نبودن پمپ در جای خود، خرابی پروانه و سایر قطعات داخلی پمپ، تغییر ولتاژ برق و نوسانات آن و غیره است.

  • داغ شدن زیاد پمپ آب

داغ و گرم شدن بیش از حد موتور پمپ ممکن است نشان از سوختن یا نیم‌سوز شدن آن باشد. دلایل مختلفی باعث داغ شدن پمپ می‌شوند مانند عدم وارد آب کافی داخل پمپ، خرابی بلبرینگ‌ها و قطعات داخلی، نوسان برق و ولتاژ نامناسب آن، خرابی الکتروموتور، دررفتن پروانه از جای خود، مسدود شدن دریچه هوا و سایر موارد .

  • خاموش و روشن شدن پمپ آب

خاموش و روشن شدن مداوم پمپ آب یکی از مهم‌ترین علائم سوختن پمپ آب است و همانطور که ذکر شد ناشی از معیوب بودن کلید اتومات مکانیکی پمپ است و ممکن است منجر به خرابی پمپ آب و سوختن آن شود.

  • کاهش سرعت پمپ بعد از شروع به کار آن

چنانچه بعد از روشن کردن پمپ آب، زمان زیادی طول بکشد تا شروع به کار کند و سرعت کمتری داشته باشد، می‌تواند نشانه سوختن پمپ باشد. این کاهش سرعت نشان‌دهنده زیاد شدن فضای خلاصی پمپ آب، نشتی در اتصالات، مسدود شدن اتصالات و لوله‌ها، خرابی واشرها، خرابی آبکش پیچک، نیم‌سوز شدن الکتروموتور یا خرابی آن، هوا گرفتگی پمپ و غیره باشد.

نشانه های یک پمپ در حال سوختن

نحوه عیب یابی و تعمیر پمپ آبرسانی

برای تشخیص علت خرابی پمپ آب در ابتدا باید چرخه عملکرد سیستم پمپ را بررسی کنیم. لازم به ذکر است که پمپ‌ها به کمک انرژی مکانیکی و الکتریکی، فشار موجود در لوله‌ها را تا مقدار مشخصی افزایش می‌دهند. این مقدار افزایش بوسیله یک پرشر سوییچ یا کلید فشار تنظیم می‌شود. اگر فشار موجود در لوله‌های آب ساختمان از حد مشخصی کمتر شود، پمپ روشن می‌شود و موقعی که به مقدار معین برسد، پمپ خاموش خواهد شد.

چنانچه پمپ با سر و صدای مکانیکی زیادی کار کند، احتمال دارد به علت خرابی یاتاقان‌ها، فرسوده شدن پروانه‌ یا رینگ‌، جرم گرفتن یا بالانس نبودن پروانه‌، تراز نبودن کوپلینگ یا کفی سیل و غیره باشد. عواملی که باعث کاهش فشار در پمپ آب می‌شود شامل چرخش برعکس آب، جرم گیری پروانه، مسدودشدن شیر تخلیه، باز ماندن شیر، مسدودشدن مکش، پروانه‌، رینگ و صفحه فرسوده، منافذ زیاد و سایر موارد باشد.

دلایل کاهش فشار آب شامل سرعت نامناسب، مسدودشدن مکش، نفوذ هوا در مسیر مکش، پروانه، رینگ و صفحه‌ فرسوده و مشکلات در برق سیستم است. عوامل ایجادکننده مشکلات برقی در پمپ آب شامل مواردی مانند خرابی سیل، نفوذ رطوبت در موتور پمپ، داغ شدن موتور، کار مداوم موتور پمپ، مشکل تامین برق موتور، قطعی و وصلی برق، افزایش و کاهش ولتاژ برق و غیره هستند.

پمپ آب چند وقت به چند وقت باید سرویس شود؟

چنانچه هر یک از علائم خرابی پمپ آب به موقع و به درستی تشخیص داده شوند و در اسرع وقت برطرف شوند، مشکلاتی مانند خرابی پمپ آب پیش نخواهد آمد. بهتر است در صورت بروز مشکل در پمپ حتما با متخصصین این زمینه مشورت کرده و در صورت نیاز از آن‎ها بخواهید تا برای رفع مشکل پمپ به شما کمک کنند.

در این صورت مشکل سریع و با هزینه کم رفع خواهد شد. اما اگر به علائم خرابی پمپ آب توجه نکنید ممکن است باعث وارد شدن آسیب‌های جبران ناپذیر به موتور شود و مجبور به جایگزین کردن آن با پمپی جدید شوید. پس بهتر است در فواصل زمانی مشخص پمپ آب را از نظر وجود مشکلات بررسی و در صورت نیاز آن را سرویس کنید.

جمع بندی در خصوص دلایل خرابی پمپ آب

امروزه پمپ آب یکی از کاربردی‌ترین تجهیزاتی است که در منازل مسکونی، تجاری، اداری، تفریحی و غیره برای افزایش فشار آب مورد استفاده قرار می‌گیرد. از رایج‌ترین مشکلات پمپ‌ آب سوختن و نیم‌سوز شدن آن‌ است که در اثر عوامل مختلفی اتفاق می‌افتد. نیم‌سوز شدن پمپ را می‌توان از علائمی مانند داغ شدن بیش از حد، افزایش سر و صداهای ناهنجار، کم شدن سرعت و کند شدن عملکرد پمپ، کاهش جریان آب در لوله‌ها، خاموش و روشن شدن دائم پمپ و غیره متوجه شد.

بهتر است در صورت وجود هر یک از این نشانه‌ها سریعا نسبت به رفع مشکل اقدام کرد تا مشکل اساسی نشود. برای رفع مشکل خرابی پمپ آب می‌توانید با کارشناسان ما در مجموعه ایران جهش تماس بگیرید.

سوالات متداول شما در مورد خرابی پمپ آب

دلیل یکسره کار کردن پمپ آب چیست؟

مهمترین دلیل این مورد خراب شدن کلید اتومات مکانیکی پمپ است.

دلیل خاموش و روشن شدن مداوم پمپ آب چیست؟

در صورتی که فشار آب تنظیم نباشد، پمپ مدام روشن و خاموش خواهد شد.

5/5 - (1 امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *