پمپ دنده‌ای چیست و مشخصات آن چه می‌باشد؟

پمپ‌ دنده‌ای که به پمپ‌ غلیظ کش نیز شناخته می‌شود، پمپ‌هایی هستند با مکانیزم پیچیده‌ای که توانایی محصور نمودن حجم بالایی از مایعات را در درون خود را دارا می‌باشند. این پمپ‌ها دارای چرخ دنده‌هایی می‌باشد که قادر به تامین انرژی فشار به مایع پمپ‌ها را دارد.

این مایعات را تحت فشار قرارداده و با فشار بسیار بالا به لوله‌ یا لوله‌های خروجی انتقال می‌دهند. در حقیقت این نوع پمپ‌ها یکی از مدل‌های هیدروپمپ به حساب می‌اید. در این مقاله از ایران جهش با ما همراه باشید تا بیشتر در مورد پمپ دنده‌ای آشنا شویم.

ویژگی پمپ دنده‌ای

این پمپ‌ها با کارایی و بازدهی بالا می‌باشند و در صنایع مختلف خیلی زیاد مورد استفاده قرار می‌گیرند. این محصول فشار بالایی را در ابعاد کوچک خودش ایجاد می‌کند و جریان مایع را به صورت پایدار و بدون نبض ایجاد می‌نماید.

نکته‌ای که در این پمپ‌ها خیلی مهم است این پمپ‌ها از انواع پمپ جابه‌جایی مثبت می‌باشند و جابه‌جایی سیالات در این پمپ‌ها از طریق چرخش چرخ دنده‌ها صورت می‌پذیرد. این نوع پمپ‌ها دارای قدرت مکش خیلی بالاتری نسبت به سایر پمپ‌ها می‌باشند و همزمان توانایی پمپاژ سیالات با ویسکوزیته کم، متوسط یا بالا را دارا هستند و بسیار کاربردی می‌باشند.

ویژگی پمپ دنده‌ای

چگونگی عملکرد پمپ‌های دنده‌ای

درون این پمپ‌ها، چرخ دنده‌هایی قرار دارد که با چرخش سیالات فشار زیادی را برای خروج از لوله‌های خروجی ایجاد می‌نماید. از ویژگی‌های این پمپ‌ها می‌توان به چرخش یکدست و بدون پالس آن‌ها اشاره نمود. در پمپ‌های دنده‌ای چرخش در دوجهت به منظور پر یا خالی کردن مخزن نیز وجود دارد. از مزیت‌های دیگر این پمپ دنده‌ای می‌توان به قابلیت کشش بالای آن اشاره نمود که به پمپ خود مکش معروف است.

کاربردهای پمپ دنده‌ای

  • برخی از انواع پمپ‌ها به صورتی طراحی شده‌اند تا در هر دو راستا فعالیت می‌کنند بنابراین هم می‌توانند برای بارگیری و هم خروج بار یک کشتی مورد استفاده قرار بگیرند.
  • پمپ دنده‌ای خارجی در صنایع شیمیایی، صنایع پلیمری، ترکیب مواد شیمیایی، کشاورزی و تجهیزات هیدرولیکی کاربرد فراوان دارد
  • این محصول به طور عمومی برای جا به جایی سیالات با ویسکوزیته بالا مثل چسب، روغن‌ها و قطعات غذا مناسب است
  • این تجهیزات برای فضاهایی که خروجی با فشار بالا یا اندازه‌گیری دقیق لازم است مورد استفاده می‌شود.
  • این محصول مناسب برای قسمت‌هایی است که نیروی خروجی بالایی نیاز داریم.

اجزا تشکیل دهنده پمپ دنده‌ای

این محصول شامل دو چرخ دنده محرک و متحرک، آب بند، قسمت مکش، سیل مکانیکی، شفت محرک، فلنچ، قسمت فشار و بوش می‌باشد. این اجزا در کنار هم ساختار اصلی پمپ دنده‌ای را تشکیل می‌دهد.

 اجزای پوسته پمپ دنده ای

پوسته این محصول از سه قسمت تشکیل شده است که شامل بدنه نگهدارنده، درپوش طرف محور و درپوش انتهایی می باشد که در کنار هم پوسته بیرونی پمپ دنده‌ای را تشکیل می‌دهند.

انواع پمپ دنده‌ای

این محصول همچون پمپ پلیمری با توجه به کارایی و ساختارش به دو نوع خارجی و داخلی تقسیم می‌شوند. از گروه پمپ‌های جابه‌جایی مثبت به حساب می‌آید و با هر باز عمل چرخش، مقدار ثابت و مشخصی را جابه‌جا می‌نماید. به دو نوع پمپ دنده‌ای خارجی و داخلی تقسیم می‌شود.

انواع پمپ دنده‌ای

پمپ دنده‌‎ای خارجی

پمپ دنده‌‎ای خارجی از دو چرخ دنده که مشابه هم می‌باشند تشکیل شده است که با یکدیگر حالت قفل شونده‌ای را گرفته و به وسیله شافت‌های جداگانه‌ای در جای خود نگه داشته شده‌اند. عموما توسط موتور یکی از چرخ‌دنده‌ها به حرکت در می‌آید و چرخ دنده هرزگرد دیگر را نیز این چرخ دنده به حرکت در می‌آورد. برخی از انواع این محصول به دو موتور مجزا مجهز هستند.
شافت‌ها نیز به وسیله بلبرینگ‌ها در هر دو طرف پوشش پمپ جا گذاری شده‌اند. هیچ مقداری از سیال از مرکز پمپ و در میان دو چرخ دنده به دلیل قفل بودن چرخ دنده‌ها به عقب بر نمی‌گردد. نزدیک بودن چرخ دنده‌ها به هم اجازه می‌دهد که مکشی در ورودی پمپ ایجاد می‌شود و از نشت سیال از قسمت تخلیه جلوگیری می‌کند. کاربرد پمپ دنده‌ای خارجی پمپاژ مواد غذایی و روانکارها و انواع روغن خوراکی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

پمپ دنده‌ای داخلی

این محصول درست مثل نوع خارجی آن عمل می‌کند با این تفاوت که چرخ دنده‌های قفل شونده اندازه‌ای متفاوتی با هم دارند و یک از آن‌ها در دیگری قرار دارد. چرخ دنده بزرگ‌تر یک چرخ دنده داخلی است که دندانه‌های آن از داخل بیرون زده‌اند. داخل این چرخ دنده یک چرخ دنده دیگر قرار دارد. طراحی این محصول به نحوی است که دنده‌های چرخ دنده به صورت مقطعی و نوبتی در چرخ دنده بزرگ قفل می‌شود.
در این محصول یک قسمت هلالی شکل قسمت خالی ایجاد شده توسط چرخ دنده هرزگرد را پر نموده است و به شکل درز گیری بین ورودی و خروجی این محصول عمل می‌نماید. سیال با به حرکت در آمدن چرخ دنده‌ها به داخل پمپ وارد می‌شود و توسط دندانه‌ها محبوس شده و سیال به حفره‌های داخل پمپ انتقال می‌یابد و چرخ دنده‌ها به کار خود ادامه می‌دهد.

سیال درون محفظه به گردش درآمده و با قفل شدن دندانه‌های چرخ دنده‌ها و کم شدن حجم سیال با فشار از قسمت خروجی خارج می‌شود. این نوع پمپ‌ها در پمپاژ مواد غذایی، روانکارها، انواع روغن خوراکی، سوخت، رزین و پلیمر مورد استفاده قرار می‌گیرد.

سخن پایانی پمپ دنده‌ای

با توجه به نوع استفاده شما پمپ‌های متنوعی طراحی و تولید شده است. پمپ دنده‌ای یکی از انواع این پمپ‌ها هستند که با توجه به نیاز کاربر، پاسخگوی وی هستند. قدرت مکش این پمپ‌ها بسیار بالا می‌باشد و قابلیت پمپاژ سیالات با ویسکوزیته بالا، متوسط و پایین را دارا می‌باشد. برای اطلاعات دقیق‌تر در مورد بوستر پمپ‌ آبرسانی و پمپ‌ها می‌توانید با کارشناسان با تجربه ایران جهش در تماس باشید.

سوالات متداول پمپ دنده‌‎ای

انواع پمپ دنده‌ای را نام ببرید؟

شامل پمپ دنده‌ای داخلی و خارجی می‌شوند.

پمپ دنده‌ای به چه نوع پمپی گفته می‌شود؟

این نوع پمپ، که به پمپ جابه‌جایی مثبت معروف هستند، توسط چرخ دنده پمپاژ سیالات را انجام می‌دهند. قدرت مکش این پمپ‌ها بسیار بالا می‌باشد و قابلیت پمپاژ سیالات با ویسکوزیته بالا، متوسط و پایین را دارا می‌باشد.

5/5 - (4 امتیاز)

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد!