نوسان فشار آب

امروزه به علت کاهش بارش باران و افزایش جمعیت با مشکل کم‌آبی مواجه هستیم و افرادی که در مجتمع‌های مسکونی زندگی می‌کنند اغلب از نوسان فشار آب رنج می‌برند. از این‌ رو اکثر ساکنین ساختمان‌ها تصمیم می‌گیرند که با نصب بهترین پمپ آب این مشکل را حل کنند. البته با گذشت زمان ممکن است با وجود پمپ آب نیز با مشکلاتی مثل کم یا زیاد شدن فشار آب همچنان مواجه شوید که این امر کمی غیرعادی به نظر می‌رسد و علت آن باید از لحاظ فنی بررسی شود.

اگر شما نیز برای افزایش فشار آب اقدام به نصب پمپ آب و مخزن تحت فشار کرده‌اید ولی همچنان با مشکل نوسان فشار آب مواجه هستید در این مقاله از ایران جهش قصد داریم عوامل موثر در کم ‌و زیاد شدن فشار آب را بررسی کنیم و راهکارهایی را جهت رفع آن پیشنهاد دهیم.

علت اصلی کم و زیاد شدن میزان آب ساختمان

آگاهی از عوامل موثر در کم یا زیاد شدن فشار آب به شما کمک می‌کند تا در صورت بروز مشکلات احتمالی بتوانید آن را برطرف کنید. عوامل زیادی در کاهش فشار آب یا نوسان پمپ آب نقش دارند. از جمله علت‌های نوسان فشار در پمپ آب ساختمان عبارتند از:

  • جریان هوا در لوله‌ها
  • عدم کارکرد صحیح شیر کاهنده فشار آب
  • گرفتگی یا خرابی لوله‌های آب
  • استفاده از چند خط لوله بصورت همزمان

جریان هوا در لوله برای نوسان فشار آب

علل نوسان فشار آب ممکن است به دلیل گرفتگی یا خرابی لوله‌های آب باشد. اگر لوله‌های قدیمی یا فلزی در لوله‌کشی ساختمان استفاده شده باشند، احتمال فرسودگی و گرفتگی آن‌ها وجود دارد که می‌تواند تاثیر زیادی بر فشار آب داشته باشد. مشکل نوسان پمپ در بسیاری از موارد نشانه پایان عمر مفید و کیفیت پایین لوله‌ها است؛ بنابراین توصیه می‌شود که برای رفع نوسان فشار پمپ آب و جریان آب، هرچه سریعتر اقدام به تعویض لوله‌ها نمایید.

گرفتگی یا خرابی لوله آب

از علل نوسان فشار آب، گرفتگی یا خرابی لوله‌های آب است. در صورتی که لوله‌کشی ساختمان با استفاده از لوله‌های قدیمی یا فلزی آبرسانی را انجام دهد، امکان فرسودگی و گرفتگی لوله‌ها خیلی بیشتر خواهد بود. این موضوع نقش بسیار زیادی در کم و زیاد شدن فشار آب در کل ساختمان خواهد داشت. در بسیاری از موارد، مشکل نوسان در عملکرد پمپ نشان‌دهنده پایان عمر مفید و کیفیت پایین لوله‌ها است؛ بنابراین توصیه می‌شود که برای رفع نوسان فشار پمپ آب و جریان آب، هرچه سریعتر اقدام به تعویض لوله‌ها نمایید.

علت اصلی کم و زیاد شدن میزان آب ساختمان

کار نکردن شیر کاهنده فشار آب

شیر کاهنده نیز می‌تواند یکی دیگر از عوامل نوسان فشار آب در پمپ آب ساختمان باشد. از شیر‌های کاهنده برای تنظیم فشار آب در لوله‌ها استفاده می‌شود تا در صورت زیاد شدن میزان فشار آب آن را کنترل کند. اگر شیر کاهنده فشار آب، کار نکند در صورت عدم کنترل بیش از حد فشار آب، لوله‌های ساختمان آسیب می‌بینند. خرابی‌های قطعات داخلی، وجود رسوب در شیر و فشار نامناسب می‌توانند باعث خرابی شیر کاهنده شوند.

استفاده از چند لوله به صورت همزمان

استفاده از چندین خط لوله به‌ صورت همزمان می‌تواند از عوامل نوسان فشار آب در ساختمان باشد. وقتی سیستم آبرسانی شما در تمامی اوقات در حال انتقال آب به بخش‌های مختلف خانه باشد این امر باعث می‌شود که با مشکل کم و زیاد شدن فشار آب در ساختمان مواجه شوید.

چرا با وجود تجهیزات لازم فشار آب کم است؟

گاهی اوقات ممکن است با وجود پمپ و بوستر پمپ های مختلف مانند بوستر پمپ آتش نشانی باز هم با کاهش فشار آب مواجه شوید. در چنین مواقعی مشکل نوسان پمپ آب به دلایل زیر اتفاق می‌افتد:

  • روشن‌ نشدن و کار نکردن پمپ آب خانگی
  • خشک‌ شدن مخزن تحت فشار
  • عدم کارکرد درست شیر یک طرفه
  • خرابی کلید اتومات پمپ آب
  • تنظیم نبودن باد تیوپ مخزن تحت فشار
  • وجود رسوب در فیلتر ورودی
  • ایراد پیدا کردن تنظیم‌کننده اتوماتیک فشار آب
  • وارونه و برعکس کار کردن پمپ

راهکارهای رفع نوسان آب در پمپ آب خانگی

برای جلوگیری از نوسان فشار آب در پمپ آب خانگی به‌ هیچ‌ عنوان پمپ آبرسان خانگی را بدون آب روشن نکنید و اجازه ندهید که خشک کار کند؛ چون این کار باعث صدمه به پمپ آب خواهد شد. برای زدن پمپ آب به برق باید از یک محافظ برق کمک بگیرید و به‌ هیچ‌ وجه آن را به طور مستقیم به برق متصل نکنید. علاوه بر این باید از سلامت تجهیزات و تاسیسات پمپ آب مثل منبع آکومولاتور و کلید اتوماتیک پمپ و بوستر پمپ آبرسانی مطمئن شوید.

اگر در فصل زمستان برای مدت طولانی از پمپ آب استفاده نمی‌کنید حتما آب درون آن را به کمک شیر تخلیه، خالی کنید تا از یخ‌زدگی پمپ جلوگیری شود و پروانه پمپ آسیب نبیند. حال که با دستورالعمل‌های محافظت از پمپ آشنا شدید در ادامه قصد داریم شما را با راهکارهای رفع نوسان آب در پمپ آب خانگی آشنا کنیم.

انجام دادن سرویس دوره ای پمپ آب 

سرویس دوره‌ای پمپ آب تاثیر بسیار مهمی در جلوگیری از خرابی پمپ آب دارد همچنین باعث می‌شود که عملکرد پمپ بهبود یابد و مشکلات نوسان فشار آب رفع شود. پس از تعمیر و سرویس باید پمپ به‌ درستی در جای خود قرار بگیرد تا در زمان کارکرد آن با مشکل هوا در لوله‌های آب مواجه نشوید.

راهکارهای رفع نوسان آب در پمپ آب خانگی

استفاده از روغن هیدرولیک مناسب

از طریق استفاده از روغن هیدرولیک مناسب می‌توان از خرابی پمپ جلوگیری کرد. استفاده از این روغن باعث روانکاری بهتر قطعات پمپ و کاهش نوسان فشار آب می‌شود. تاسیسات مکانیکی مثل پمپ و موتور هنگام کار کردن اغلب حرارت زیادی تولید می‌کنند که اگر این گرما منتقل نشود می‌تواند به خرابی تجهیزات پمپ منجر شود و در نتیجه نوسان فشار آب شکل گیرد. با استفاده از روغن هیدرولیکی مناسب می‌توان تجهیزات هیدرولیکی را به‌ واسطه آن خنک کرد و کارکرد سیستم را ارتقا داد.

عدم کارکرد بیش از حد پمپ

از کارکرد بیش از حد پمپ خودداری کنید؛ چون استفاده بیش از حد باعث خرابی پمپ خواهد شد. با خرابی پمپ، فشار آب در سیستم افزایش می‌یابد و در نتیجه این امر ‌منجر به نوسان فشار آب می‌شود. علت یکسره کار کردن پمپ آب می‌تواند به‌ خاطر هوا گرفتن پمپ باشد؛ بنابراین باید به طور دوره‌ای پمپ هواگیری شود. برای رفع مشکل یکسره کار کردن پمپ آب می‌توانید طبق مراحل زیر آن را حل کنید:

  • ابتدا برق پمپ آب را قطع کرده و فشار مخزن را چک کنید.
  • شیر زیر مخزن را به منظور تخلیه کامل آب، باز کنید.
  • از طریق دستگاه سنجش باد میزان باد مخزن تحت فشار را اندازه‌گیری کرده تا در صورت وجود سوراخ بتوانید آن را تشخیص دهید.
  • با دستگاه باد، تیوپ داخل مخزن تحت فشار را میزان استاندارد یعنی تا فشار ۰.۹ پر کنید.
  • درپوش را ببندید و شلنگ رابطه آب را به مخزن متصل کرده و بعد از آن به بررسی کلید اتوماتیک پمپ آب بپردازید.
  • در مرحله بعدی درپوش دستگاه اتوماتیک را باز کرده و سیم‌های زیر آن را بیرون بیاورید.
  • بعد از بررسی سیم کشی در صورت وجود مشکل آن را اصلاح کرده و مجدد آن را به داخل دستگاه برگردانید.

خرید مخزن تحت فشار

منبع تحت فشار یکی از مهم‌ترین اجزای متصل به پمپ آب در سیستم آبرسانی است. این منبع موجب آبرسانی آسان‌تر و جلوگیری از سرعت و کارکرد غیرضروری الکتروموتور پمپ می‌شود. علاوه بر این، خرید و نصب مخزن تحت فشار باعث تثبیت سطح فشار آب در ساختمان‌ها خواهد شد که این امر در پیشگیری از نوسان فشار آب بسیار کمک‌کننده است.

استفاده از شیر یک ‌طرفه

نصب شیر یک‌طرفه در خروجی پمپ از برگشت آب به پمپ جلوگیری می‌کند و در نتیجه، باعث کاهش نوسان فشار آب می‌شود. شیر یک‌طرفه پمپ آب یک نوع شیر بازگشتی محسوب می‌شود که به‌ صورت خودکار عمل می‌کند. این شیر دارای یک بدنه، درپوش و یک صفحه است که با فشار آب حرکت می‌کند. وقتی فشار آب در جهت مجاز باشد صفحه شیر باز می‌شود و جریان آب را از خود عبور می‌دهد.

زمانی که فشار آب در جهت مخالف باشد صفحه شیر بسته شده و جریان آب را قطع می‌کند. این عملکرد شیر یک‌طرفه، از پمپ آب در برابر فشار برگشتی محافظت کرده و همچنین باعث می‌شود که فشار مناسب در لوله‌های خروجی تامین شود.

نتیجه گیری نوسان فشار آب

نوسان فشار آب را نباید نادیده گرفت؛ زیرا فشار زیاد آب باعث آسیب به وسایلی مثل آبگرمکن و ماشین لباسشویی می‌شود و همچنین قبض آب شما را نیز افزایش می‌دهد. از طرفی فشار کم آب مزمن نیز آزاردهنده است؛ چون عملکرد دستگاه‌هایی مثل آبگرمکن را مختل می‌کند و آب هنگام دوش‌ گرفتن گرم نمی‌شود؛ بنابراین یافتن سرچشمه مشکلات نوسان فشار آب و کنترل فشار آب بسیار مهم است.

در صورتی‌ که ساختمان شما مجهز به پمپ آب است باید به‌ صورت دوره‌ای نسبت به سرویس و تعمیر پمپ آبرسانی اقدام کنید. یکی از این اقدامات، هواگیری پمپ آب و اطمینان از صحت کارکرد آن خواهد بود. پیشنهاد می‌شود برای سرویس و تعمیر پمپ آب از افراد متخصص در این زمینه کمک بگیرید تا مشکل نوسان آب را به طور حرفه‌ای ریشه‌یابی کنند و برای حل آن اقدامات لازم را انجام دهند. در این مقاله به‌ صورت جامع علل نوسان فشار آب را توضیح دادیم و راهکارهای اساسی جهت رفع این مشکل بیان کردیم تا در صورت کم یا زیاد شدن فشار آب بتوانید آن را حل کنید.

سوالات متداول نوسان فشار آب

برای حل مشکل نوسان فشار آب پمپ چه اقداماتی انجام دهیم؟

بهترین راه برای رفع سریع مشکل نوسان فشار آب در پمپ، انجام عملیات سرویس پمپ و مخزن تحت فشار است. در این سرویس همه موارد از جمله کلید اتومات، تیوپ مخزن تحت فشار و شیر یک‌طرفه بررسی خواهد شد تا مشکلات احتمالی در هر بخش به‌سرعت رفع شود.

برای رساندن آب به طبقات بالا از چه وسیله ای استفاده کنیم؟

اصلی‌ترین راهکار برای رفع افت فشار آب در طبقات بالای ساختمان نصب پمپ آب به همراه مخزن تحت فشار است. پمپ آب می‌تواند آب ورودی به ساختمان را با فشار ۲ برابر به طبقات بالاتر پمپاژ کند به‌نحوی‌که تمام طبقات از فشار آب یکسان برخوردار شوند.

5/5 - (2 امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *