پمپ پروانه چیست و چه انواعی دارد؟

در سال‌های اخیر با پیشرفت‌های زیاد در طراحی پمپ پروانه، شاهد این بودیم که این پمپ‌ها توانسته‌اند طراحی‌های خاص خود را با توجه به نیاز مشتری خود انجام دهند. سازندگان این پمپ‌ها به دلیل طراحی خاص این محصول نیز اطلاعات خود را مخفی نگاه می‌دارند.
توسعه صنعت پمپ‌ پروانه به شیوه امروزی، در اواخر قرن نوزدهم میلادی اتفاق افتاد. درخواست‌های بسیار زیاد برای انواع پمپ‌های پروانه‌ای سبب شد که تولیدکنندگان آن بر پایه محصولاتشان، تحقیقات علمی و تجربی فراوانی انجام دهند. در ادامه از این مقاله از ایران جهش به بررسی این پمپ خواهیم پرداخت.

پمپ پروانه ای چیست؟

پمپ پروانه پمپی است که قسمت حرکتی آن از یک روتور پره دار تشکیل شده است و بر روی محور چرخنده متصل است. وظیفه روتور در این پمپ، زیاد شدن اندازه گشتاور حرکت سیالی می‌باشد که از داخل پروانه آن عبور خواهد کرد. به عبارت دیگر با حرکت و چرخش پروانه که پره‌های آن به شکل خاصی طراحی شده است، سیال در امتداد مسیرهای آن از قسمت مکش به قسمت دهش به حرکت در خواهد آمد.

حرکت جریان سیال در داخل مسیرهای عبور در پروانه، سبب شتاب گرفتن ذرات سیال و در ادامه آن افزایش انرژی سیال خواهد شد. این انرژی حرکتی و جنبشی در قسمت حلزونی یا دیفیوزر به فشار بسیار زیاد تبدیل خواهد شد. دیفیوزرهای این محصول قسمت‌های قابل عبوری را دارد که پروانه را به طور کامل احاطه نموده است.

در مقطع عرضی دیفیوزر، طراحی و ساختش به صورتی است که به طور پشت سر هم، شاهد افزایش آن خواهید بود. بر طبق معادله محاسباتی برنولی، با افزایش سطح مقطع در پمپ، انرژی سینتیکی به فشار تبدیل می‌گردد.

پمپ پروانه چیست؟

پمپ دو پروانه چیست؟

پمپ آب دو پروانه از دسته پمپ‌هایی شناخته می‌شود که برای تقویت فشار و جریان آب، در قسمت‌های مختلف از صنعت و مصارف خانگی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این پمپ که از انواع سانتریفیوژی و پمپ های گریز از مرکز محسوب می‌شود که دارای دو پروانه است.

این پروانه‌ها که در روبروی هم قرار دارند، روی عملکرد محصول تاثیر زیادی دارند. با چرخش پروانه ها هد آب افزایش خواهد یافت و پمپاژ سیال و مایع با سرعت بیشتری انجام خواهد شد. پمپ دو پروانه ای دارای مزایا و ویژگی‌های بسیاری است که موجب شده مشتریان زیادی از آن برای مصارف مختلف از جمله ساختمان‌های مسکونی، تجاری، اداری، سازمانی و صنعتی بهره می‌برند.

دسته بندی انواع پمپ پروانه

با توجه به شکل پمپ پروانه و فضایی که برای تخلیه آن طراحی کرده‌اند، این پمپ‌ها به چندین مدل مختلف تقسیم بندی می‌شود. به طور کلی می‌توان دسته بندی این پمپ را به دسته‌های زیر تقسیم نمود:

پمپ های سانتریفیوژ

پمپ سانتریفیوژ ساختار و شکل ساده‌ای دارد و به شکل یک محفظه پیچی شکل و یک پروانه است که بر روی یک شفت سوار شده است. جریان شعاعی پروانه این پمپ‌ها از پره‌هایی درست شده که بین دو دیسک تشکیل گردیده است. ورودی این پره‌ها موازی شیب داده شده است و با محور پروانه و لبه های خروجی موازی است.

مطالعه بیشتر: خرید پمپ عمودی

پمپ های مارپیچی یا حلزونی

پمپ های مارپیچی یا حلزون دارای یک محفظه حلزونی و مارپیچی شکل است که پروانه سیال این پمپ با سرعت زیادی در آن تخلیه می‌شود و سطح مقطع آن طوری طراحی و تولید گردیده است که هرچه به سمت خروجی آن نزدیک‌تر می‌شوید، بزرگ‌تر می‌شود. پروانه این پمپ حلزونی بسته یا باز است و دارای تعدادی پره است که لبه‌های ورودی و خروجی آن نسبت به محور پروانه شیب دارد و در داخل یک حلزونی تخلیه خواهد شد.

پمپ های قطری

پمپ های قطری در انواع پمپ پروانه، از دو جریان شعاعی و محوری پشتیبانی می‌کند. پروانه پمپ‌های قطری بسته یا باز می‌باشد و شامل پره‌هایی است که لبه‌های ورودی و خروجی، نسبت به محور پروانه شیب دارد. این پمپ به علاوه یک رینگ راهنما دارد که به عنوان قسمتی جمع کننده محفظه پمپ به حساب می‌آید.

رینگ راهنما، به محفظه پمپ اتصال دارد. شکل پره‌های راهنما و نحوه جانمایی آن‌ها، در بازدهی کلی پمپ تاثیر خیلی زیادی دارد و سازنده این پمپ با توجه به نیاز کاربر آن را به بهترین نحو طراحی می‌کند. نام دیگری این پمپ دارد که به پمپ کاسه‌ای معروف است.

پمپ جریان‌محور یا خطی

پمپ‌های دینامیکی کاربردهای زیادی را در بسیاری از موارد دارند و این پمپ‌ها در مقایسه با پمپ‌های جابجایی مثبت دارای بازدهی بسیار بالاتری هستند. انواع مختلفی از پمپ‌های پویا وجود دارند که پمپ جریان محوری یکی از انواع آن‌ها است. این نوع پمپ پروانه نوعی پمپ پویا در صنعت است که مکش آن موازی جهت پروانه‌ها انجام می‌شود.

پمپ‌های جریان محور جهت جریان سیال را تغییر نخواهد داد. در این پمپ، سیال از یک جهت وارد و در جهت موازی به پروانه خارج خواهد شد. این پمپ‌ها دارای پروانه‌ای در داخل شکل لوله‌ای خود است.

پمپ چند طبقه یا پمپ طبقاتی

پمپ چند طبقه یا پمپ طبقاتی ایستاده در حقیقت یک پمپ گریز از مرکز چند طبقه‌ای است که در ساختارش دو یا چند پروانه را قرار داده‌اند و با توجه به نوع کاربری کاربر این محصول، این پروانه‌ها ممکن است بر روی یک محور یا محورهای مختلف قرار داده شده باشند.

علاوه بر این اگر احتیاج به فشار بالا در قسمت خروجی پمپ باشد، این پروانه‌ها به صورت سری قرار داده می‌شوند و اگر نیاز به دبی بالا باشد پروانه‌ها به صورت موازی قرار می‌گیرند همچنین بر اساس نوع و مقدار جریان سیال در پمپ نیز تعریف می‌شوند که از بین پروانه‌های متعدد عبور می نماید.

دسته بندی انواع پمپ پروانه

** لیست قیمت پمپ آب خانگی **

حرف آخر در خصوص پمپ پروانه ای

با توجه به اینکه ساختار پمپ پروانه‌ برای هر نوع کاربری متفاوت است، حتما قبل از خرید این پمپ باید با مشاوران و کارشناسان مجرب مشورت نمود. در این مقاله سعی شد انواع مختلف این پمپ‌ها با نوع ساختار آن مورد بررسی شود.

سوالات متداول در مورد پمپ پروانه ای

پمپ طبقاتی چیست؟

پمپ چند طبقه، یک پمپ گریز از مرکز چند طبقه‌ای است که در ساختارش دو یا چند پروانه را قرار داده‌اند و فشار زیادی را با توجه به نیاز کاربر ایجاد می‌کند.

پمپ جریان‌محور یا خطی سیال را چگونه حرکت می‌دهد؟

پمپ جریان‌محور یا خطی سیال از یک جهت وارد و در جهت موازی به پروانه خارج خواهد شد.

3.7/5 - (3 امتیاز)

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد!